Yapay zeka örnekleri nelerdir?
Yapay zeka yükselişte. Hızla gelişen teknoloji hakkında meşru endişeler olsa da, geleceği daha iyi şekillendirdiğini kanıtlayan çok sayıda yapay zeka örneği de var.
Yapay Zeka Örnekleri:
- Üretim robotları
- Kendi kendine giden arabalar
- Akıllı asistanlar
- Sağlık yönetimi
- Otomatik finansal yatırım
- Sanal seyahat rezervasyon acentesi
- Sosyal medya izleme
- Pazarlama sohbet botları
Yapay zeka şimdiden çok çeşitli sektörlerde olumlu bir etki yarattı.
Çalışanları gereksiz iş gücünden kurtarmak, öğrenciler için kişiselleştirilmiş öğrenme seçenekleri sunmak, siber güvenlik şirketlerinin daha hızlı çözümler sunmasını sağlamak ve moda şirketlerinin müşterileri için daha uygun giysiler tasarlamasına yardımcı olmak için süreçleri otomatikleştirebilir.
ChatGPT bile kodlama hatalarını tespit etmek ve sorulara yazılı yanıtlar üretmek için derin öğrenme uyguluyor.
Ve bu sadece başlangıç.
Yapay Zeka Uygulamalarına Örnekler
Yapay zekanın çeşitli uygulamalarını daha da gösteren diğer yapay zeka örneklerine daha derin bir dalış yapalım.
Yapay Zeka Robotları
Günümüzün yapay zeka destekli robotları, sınırlı bir kapasitede problem çözme ve “düşünme” yeteneğine sahiptir.
Sonuç olarak, yapay zeka giderek daha karmaşık görevleri yerine getirmekle görevlendirilir.
Tesla’daki montaj hatlarında çalışmaktan Japon öğrencilere İngilizce öğretmeye kadar, robotik alanında yapay zeka örnekleri çoktur.
1. AMP Robotics
AMP Robotics, geri dönüşüm sahaları için robotik sistemler tasarlar, tasarlar ve üretir.
Yapay zeka tarafından desteklenen robotlar, malzeme türü, şekli, dokusu, rengi ve logoları gibi malzemelerdeki varyasyonları hızlı bir şekilde ayırt edebildiğinden, bir geri dönüşüm tesisinden gelen her nesneyi dijitalleştirebilir ve verimli bir şekilde işleyebilir ve gerektiğinde konveyör bantlarındaki belirli öğeleri hedefleyebilir.
2. iRobot
iRobot muhtemelen en çok, oda boyutunu taramak, engelleri belirlemek ve temizlik için en verimli rotaları hatırlamak için yapay zeka kullanan akıllı vakum olan Roomba’yı geliştirmesiyle tanınır.
Kendi kendine açılan Roomba, bir odanın büyüklüğüne bağlı olarak ne kadar süpürme yapılması gerektiğini de belirleyebilir ve zeminleri temizlemek için insan yardımına ihtiyaç duymaz.
Yapay Zeka ve Akıllı Asistanlar
Siri’den AirPod’larınızı bulmasına yardım etmesini istediyseniz veya Amazon Alexa’ya ışıkları kapatmasını söylediyseniz, belki de günlük yaşama nüfuz eden en yaygın yapay zeka biçimlerinden biriyle etkileşime girmişsinizdir.
Yapay zeka, bugünlerde piyasadaki çoğu telefondan erişilebilen ve aynı zamanda arabalara ve akıllı ev cihazlarına entegre edilen akıllı asistanların bel kemiğidir.
2022 itibariyle, 120 milyondan fazla ABD’li yetişkin ayda en az bir kez akıllı asistan kullanıyor.
3. Siri
Apple’ın dijital asistanı Siri, iPhone 4S lansmanının bir parçası olarak teknoloji devinin işletim sistemine entegre edildiği 2011 yılından beri piyasada.
Apple bunu “en özel dijital asistan” olarak tanımlıyor.
Siri, kullanıcılara zamanlayıcı ve hatırlatıcı ayarlama, telefon görüşmeleri yapma ve çevrimiçi aramaları tamamlama gibi konularda yardımcı olmak için yapay zekayı kullanıyor.
4. Cortana
Microsoft, 2014 yılında Windows Phone 8.1 için Cortana’nın piyasaya sürülmesiyle akıllı asistan trendine katıldı. Cortana artık Microsoft 365 uygulama paketine entegre edilmiş bir “kişisel üretkenlik yardımcısı” olarak hizmet veriyor.
Örneğin, bu yapay zeka özellikli yardımcı, Microsoft kullanıcılarına takip gerektiren e-postaları hatırlatma veya Teams uygulaması aracılığıyla bir toplantıya katılmak için sesli talimatları tanıma yeteneğine sahiptir.
Sağlık Hizmetlerinde Yapay Zeka
Yapay zeka, robot destekli ameliyatlardan özel kayıtların siber suçlulara karşı korunmasına kadar endüstrinin neredeyse her yönünü iyileştirerek sağlık hizmetlerinde oyunun kurallarını değiştirdiğini kanıtlıyor.
Sağlık hizmetleri uzun süredir hızla artan tıbbi maliyetlerden ve verimsiz süreçlerden muzdariptir. Yapay zeka, sektöre çok ihtiyaç duyulan bir makyaj yapıyor.
Yapay zeka destekli sanal asistanlar, gereksiz hastane ziyaretlerini azaltıyor ve hemşirelere bu süreçte zamanlarının yüzde 8 ila 16’sını geri veriyor; İlaç şirketleri, hayat kurtaran ilaçları geleneksel olarak aldığı zaman ve maliyetten çok daha kısa sürede araştırıyor; ve yapay zeka, ihtiyacı olan ülkelere gelişmiş sağlık hizmetleri sunmaya yardımcı olmak için bile kullanılıyor.
İşte yapay zekanın süreçleri nasıl kolaylaştırdığına ve sağlık sektörü için yenilikçi yeni yollar açtığına dair birkaç örnek.
5. PathAI
PathAI, patologlar için yapay zeka destekli teknoloji yaratır.
Şirketin makine öğrenimi algoritmaları, patologların doku örneklerini analiz etmesine ve daha doğru teşhisler koymasına yardımcı oluyor.
Amaç sadece tanısal doğruluğu değil, aynı zamanda tedaviyi de iyileştirmektir.
PathAI’nin teknolojisi, optimal klinik deney katılımcılarını da belirleyebilir.
Kendi Kendini Süren Arabalar
Yapay zeka, kelimenin tam anlamıyla sürücüsüz otomobil endüstrisinin geleceğini yönlendiriyor.
Bu arabalar, arabanın etrafında olup biten her şeyi sürekli olarak not alan ve doğru ayarlamaları yapmak için yapay zekayı kullanan sensörlerle yüklüdür.
Bu sensörler her milisaniyede binlerce veri noktasını (araba hızı, yol koşulları, yayaların bulunduğu yer, diğer trafik vb.) yakalar ve verileri yorumlamaya ve buna göre hareket etmeye yardımcı olmak için yapay zekayı kullanır – hepsi göz açıp kapayıncaya kadar.
Otonom sürüşü tam olarak yapabilecek duruma gelene kadar daha gidecek çok yolumuz olabilir, ancak aşağıdaki şirketler otonom bir sürüş geleceğine giden yolu açıyor.
6. Cruise
Cruise, büyük bir şehirde halka robotaxi hizmetleri sunan ve öncülük etmek için yapay zekayı kullanan ilk şirkettir.
Şirketin sürücüsüz arabaları her gün bir petabayt değerinde bilgi topluyor.
Yapay zeka, sürücüye güvende olduklarına dair güvence vermek için en iyi güvenlik önlemleri, sürüş teknikleri ve en verimli rotalar hakkında sürekli bilgi edinmek için bu devasa veri setini kullanır.
7. Tesla
Tesla’nın otonom sürüş yeteneklerine sahip dört elektrikli araç modeli yollarda.
Şirket, araçlarının otomatik olarak fren yapmasını, şerit değiştirmesini ve park etmesini sağlayan teknoloji ve yazılımı geliştirmek ve geliştirmek için yapay zeka kullanıyor.
Tesla, botlar, sinir ağları ve özerklik algoritmaları ile denemeler yapmak için yapay zeka ve robotik programını geliştirdi.
Finansta Yapay Zeka
Yapay zeka ve finans sektörü cennette yapılan bir eşleşmedir.
Finans sektörü, karar vermek için doğruluğa, gerçek zamanlı raporlamaya ve yüksek hacimli nicel verilerin işlenmesine güveniyor – akıllı makinelerin üstün olduğu tüm alanlar.
Sektör, yapay zekanın verimliliğini ve doğruluğunu dikkate aldıkça, otomasyon, sohbet robotları, uyarlanabilir zeka, dolandırıcılığa karşı savunma, algoritmik ticaret ve makine öğrenimini finansal süreçlere hızla uyguluyor.
İşte yapay zekanın finans sektörünü nasıl değiştirdiğine dair birkaç örnek.
8. Cash App
Fintech ve eşler arası ödeme platformu Cash App, yapay zeka kullanarak bir dizi özelliğini güçlendiriyor.
Kullanıcılar, karmaşık doğal dil işleme veya NLP teknikleri kullanılarak geliştirilen müşteri desteği sohbet botlarıyla etkileşime girebilir.
Güvenliğe gelince, şirket riski azaltmaya ve platformdaki dolandırıcılığı önlemeye yardımcı olmak için makine öğrenimi ve yapay zeka kullanıyor.
Seyahat ve Ulaşımda Yapay Zeka
Yapay zeka, seyahat ve ulaşım endüstrilerinde mega bir trend haline geliyor.
Yapay zeka, seyahat düzenlemeleri yapmaktan işten sonra eve en verimli rotayı önermeye kadar, etrafta dolaşmayı kolaylaştırıyor.
Yapay zeka gibi gelişmiş sektörler, 2026 yılına kadar 12,5 milyar dolara ulaşma yolunda ilerleyen küresel seyahat teknolojileri pazarının yükselişine katkıda bulunuyor.
Aslında yapay zeka, seyahat şirketlerine rekabet avantajı sağlayabilecek bir araç olarak görülüyor, bu nedenle müşteriler gelecekteki seyahatlerinde yapay zeka ile daha sık etkileşim bekleyebilirler.
Yapay zeka destekli sohbet robotları, daha hızlı yanıt süreleri, daha iyi rezervasyon fiyatları ve hatta seyahat önerileri için müşterilerle insan benzeri etkileşimi kolaylaştırarak seyahat endüstrisini hızla değiştiriyor.
İşte yapay zekanın seyahat ve ulaşım endüstrilerinde nasıl kullanıldığına dair bazı örnekler.
9. Motive
Motive, lojistik şirketleri tarafından canlı GPS takibi, akıllı araç kameraları, yakıt ve bakım günlükleri ve operasyonel güvenliği ve verimliliği artırmayı amaçlayan diğer çözümleri etkinleştirmek için kullanılan filo yönetim yazılımını desteklemek için yapay zeka kullanıyor.
Yapay zeka destekli akıllı platform, tehlikeli sürüşü gerçek zamanlı olarak tespit edebiliyor ve şirket, müşterilerinin sürücü kazalarında önemli düşüşler gördüğünü söylüyor.
10. Metropolis
Metropolis, otomatik ödeme süreçleri için bir bilgisayarla görme platformu sunan bir yapay zeka şirketidir.
Orion olarak bilinen tescilli teknolojisi, park tesislerinin sürücülerin bir ödeme işlemi boyunca durup oturmalarına gerek kalmadan ödeme kabul etmesine olanak tanır.
Bir sürücü aracını bağladıktan sonra, sadece içeri girip çıkabilir.
Sosyal Medyada Yapay Zeka
Twitter, Facebook ve Snapchat gibi platformlarda yaklaşık 4 milyar kullanıcısı olan sosyal medya, kullanıcılar için değerli deneyimleri kişiselleştirmek ve geliştirmek için sürekli bir savaş içindedir.
Yapay zeka, endüstrinin geleceğini yapabilir veya bozabilir.
Büyük miktarda veriyi düzenleme, görüntüleri tanıma, sohbet robotlarını tanıtma ve kültürdeki değişimleri tahmin etme becerisiyle yapay zeka, milyarlarca kullanıcısı ve 2022’de yaklaşık 43 milyar dolar geliri olan bir sektör için oldukça değerlidir.
Ek olarak, gelişmiş makine öğreniminin, kullanıcıları gerçek zamanlı olarak sahte haberlere, nefret söylemine ve diğer kötü aktörlere karşı koruma baskısı altında olan bir sektörde kritik öneme sahip olması muhtemeldir.
İşte oyundaki en büyük isimlerden bazılarının yapay zekayı nasıl kullandığına dair birkaç örnek.
11. Snap Inc
Snap Inc., fotoğrafçılığı iletişim hizmetleri ve sosyal medya ile entegre eden bir teknoloji şirketidir.
Mobil uygulaması, kullanıcılara denemeleri için bir dizi filtre sağlar ve ayrıca kişilerini uygulamaya davet etmelerini sağlar.
Snap Inc.’in My AI sohbet robotu şu anda önemsiz soruları yanıtlamak, yaklaşan bir gezi için öneriler almak veya hediye fikirleri için beyin fırtınası yapmak isteyen kullanıcılar tarafından kullanılabilir.
12. X
Eskiden Twitter olarak bilinen X, kullanıcının bireysel tercihlerine göre kullanıcıları takip edecek kişilere, tweet’lere ve haberlere yönlendiren algoritmalara sahiptir.
Ek olarak, X, video akışlarını konuya göre izlemek ve kategorilere ayırmak için yapay zekayı kullanır.
Şirketin görüntü kırpma aracı, en ilginç kısma odaklanmak için görüntülerin nasıl kırpılacağını belirlemek için yapay zekayı da kullanıyor.
Perakendede Yapay Zeka
Hiç bir web sitesinde gezinip başka bir sitede tam olarak baktığınız gömleğin bir resmini tekrar buldunuz?
Bunun için yapay zekaya teşekkür edebilirsiniz.
Makine öğrenimini e-ticaret ve perakende süreçlerine uygulamak, şirketlerin müşterilerle kişisel ilişkiler kurmasını sağlar.
Yapay zeka odaklı algoritmalar, kullanıcı deneyimini kişiselleştirir, satışları artırır ve sadık ve kalıcı ilişkiler kurar.
Şirketler, daha müşteri odaklı bir alışveriş deneyimi oluşturmak için sohbet robotlarını dağıtmak, satın alımları tahmin etmek ve veri toplamak için yapay zekayı kullanır.
Bazı büyük perakende ve e-ticaret liderlerinin satışları ve sadakati artırmak için yapay zekayı nasıl uyguladığını burada bulabilirsiniz.
13. Whole Foods
Whole Foods, mağazalarına rekabet avantajı sağlamak için Amazon’un Just Walk Out’una güvendi.
Sistem, müşterilerin sepetlerine koyduğu veya sepetlerinden çıkardığı her ürünü izlemek ve eşleşen bir sanal alışveriş sepeti oluşturmak için bilgisayar görüşü, sensör füzyonu ve derin öğrenmeyi kullanır.
Müşteriler, mağazaya girdiklerinde ödeme yöntemlerini bağlayabilir ve çıktıktan sonra herhangi bir ödeme etkileşimi olmadan dijital bir makbuz alabilirler.
Pazarlamada Yapay Zeka
Pazarlama ve reklam kampanyalarını başarılı bir şekilde yönetmek söz konusu olduğunda makine öğreniminin düzinelerce kullanımı olduğundan, pazarlamacılar bütçelerinin giderek daha fazlasını yapay zeka uygulamasına ayırıyor.
Bütçe artışının başka bir nedeni var mı?
Anahtar kelime arama teknolojileri, sohbet robotları ve otomatik reklam satın alma ve yerleştirme gibi yapay zeka destekli araçlar artık küçük ve orta ölçekli işletmeler için yaygın olarak kullanılabilir hale geldi.
İşte yapay zeka destekli pazarlama ve reklam araçlarına bazı örnekler.
14. Prosodica
Prosodica’nın iletişim merkezi teknolojisi, müşterilere müşteri etkileşimleri hakkında bilgi sağlayan bir ses ve konuşma motoru sunar.
İşletmelerin müşteri deneyimlerini iyileştirmelerine yardımcı olmak için yapay zekayı kullanan Prosodica, müşterilere risk alanlarını belirlemek için etkileşimli veri görselleştirmeleri de sağlıyor.
Kurumsal düzeydeki çözümü, müşterilerin takip fırsatlarını belirlemelerine ve başarısız arama riskini azaltmalarına yardımcı olur.
15. EliseAI
EliseAI, pazarlama ekiplerini iletişim görevlerinden kurtarmak için yapay zeka destekli bir asistan kullanır.
Potansiyel müşteriler ve müşterilerle e-posta, iletişim formları, mesajlaşma ve telefon görüşmeleri yoluyla etkileşime girer.
Ayrıca EliseAI, toplantıları yeniden planlayabilir, takip mesajları gönderebilir ve talimatları paylaşabilir.
Sonuç olarak, pazarlama ekipleri daha acil ihtiyaçlara odaklanırken, EliseAI’yi en iyi potansiyel müşteriler ve müşterilerle sürekli iletişimi sürdürmesi için emanet edebilir.
Kaynaklar: 1