Yapay Zeka ve Dijital Pazarlama | 7 Kullanım ve Alan

Pazarlamada yapay zeka kullanılabilir mi? Peki yapay zeka ve dijital pazarlama aynı hedefler için kullanırsak ne sonuçlar elde edebiliriz?

Dijital Pazarlamada Yapay Zeka Nedir?

Dijital pazarlamada yapay zeka, müşteri içgörüleri elde etmek ve pazarlama görevlerini ve kararlarını otomatikleştirmek için veri toplama, doğal dil işleme, makine öğrenimi ve veri analizi gibi yapay zeka yeteneklerini kullanır. 

Yapay zekanın avantajı, büyük miktarda veri toplayarak müşteri davranışları hakkında hızlı bir şekilde içgörü kazanmanıza yardımcı olmasıdır. 

Bunlar, eylemlerine ve tercihlerine bağlı olarak bir müşterinin ihtiyaçlarına yanıt vermek ve bunları uyarlamak için kullanılabilir. 

Yapay zeka ayrıca geri bildirim ve yeni verileri kullanarak zaman içinde uyum sağlayabilir ve gelişebilir.

Yapay zeka, pazarlamacıların daha etkili ve kişiselleştirilmiş olmaları için büyük fırsatlar sunuyor. 

Bu, müşterilerin bir sitedeki, reklamdaki veya markalı bir mesajdaki eylemlerle tetiklenebilecek alakalı içerik aldığı anlamına gelir. 

Ancak yapay zeka, insanların rollerinin ve çabalarının yerini almaz! Bunları tamamlayan ve geliştiren bir teknolojidir, ancak onu etkili bir şekilde kullanmak için insan becerileri gerektirir. 

AI Dijital Pazarlama Araçları

ChatGPT en çok konuşulan üretken yapay zeka aracı olsa da, pazarlamacılara günlük rollerinde yardımcı olan çok daha fazlası var. 

Pazarlamacılara içerik oluşturmadan otomasyona, SEO ve tasarıma kadar çeşitli işlevlerde yardımcı olabilirler. 

İşte piyasadaki en etkili yapay zeka araçlarından bazıları: 

Jasper: İçerik üretimini artırmak için tasarlanmış bir içerik oluşturma ve optimizasyon aracı

Writer: İçeriği yeniden kullanabilen ve bir AI yazma asistanı içeren yüksek puanlı bir içerik oluşturma aracı 

Midjourney: Doğal dil istemlerini görüntülere dönüştürebilen üretken yapay zeka

Optimove: Yapay zeka tabanlı pazarlama işlevlerine sahip bir müşteri veri platformu

Zapier: Şirketinizin kullandığı uygulamaları ve hizmetleri birbirine bağlayarak iş akışlarını otomatikleştirmeye yardımcı olur

Manychat: WhatsApp dahil olmak üzere sosyal platformlarda müşterilere yanıt vermek için NLP kullanarak etkileşimli bir müşteri deneyimi sağlar

Evolv.ai: Müşteri deneyimlerini gerçek zamanlı olarak iyileştirmek için yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanır

Surfer SEO: Sayfalarınızı analiz eden ve şu anda SERP’lerde sıralananlarla karşılaştıran bulut tabanlı bir sayfa içi optimizasyon aracı

Şaşkınlık: ChatGPT’ye benzer, ancak web alıntılarını daha net bir şekilde kullandığı için araştırma için daha uygundur. 

Dijital Pazarlamada Yapay Zeka Nasıl Kullanılır?

Yapay zeka teknolojileri daha erişilebilir ve kullanımı daha kolay hale geldikçe, şirketler bunları PPC reklamları için içerik oluşturma veya tetiklenen e-posta iş akışları kurma gibi günlük görevlerde kullanmaya başladı.

Dijital Pazarlama Enstitüsü’ndeki üye topluluğumuza yapay zeka hakkında sorular sorduğumuzda, yarısından fazlası teknoloji nedeniyle rollerinin değiştiğini hissederken, %44’ü zaten kullanıyor. 

Yapay zeka kullananların %45’i bunun üretkenliklerini artırmaya yardımcı olduğuna inanıyor. 

1. Beyin fırtınası

Yaratıcılığınızı, verimliliğinizi ve stratejik karar verme sürecinizi geliştirmek için yapay zekanın gücünden yararlanabilirsiniz. 

Yapay zeka destekli SaaS araçları, konu fikirleri oluşturmak, anahtar kelimeler önermek ve sonuçta etkili ve veriye dayalı pazarlama girişimlerini yönlendiren yeni trendleri belirlemek için kullanılabilir.

ChatGPT gibi bir yapay zeka modeli, makale başlıkları ve konuları için beyin fırtınası yapmanıza ve hatta görselleştirme için fikirler bulmanıza yardımcı olabilir.

2. İçerik ve görüntü oluşturma

Pazarlama ekipleri genellikle birçok amaç ve kanal için hızlı bir şekilde içerik oluşturma baskısı altındadır. 

Bununla birlikte, iyi içerik oluşturmak zaman ve çaba gerektirir ve birçok pazarlamacı zaman ve kaynak açısından fakirdir.

ChatGPT ve Jasper gibi yapay zeka yazılımları, insanların içerik oluşturmasına yardımcı olduğu için patladı: bu yüzden bunlara üretken yapay zeka araçları deniyor.

Bu, e-posta konu satırları, reklam metni, açılış sayfaları, bloglar veya içerik pazarlamanız için ihtiyacınız olan herhangi bir şey olabilir. 

Akılda kalıcı başlıklar oluşturmak ve hedef kitleniz için kişiselleştirmeyi teşvik eden içeriği özelleştirmek için AI yazma istemlerini de kullanabilirsiniz.

Bu araçları kullanmak zamandan ve paradan tasarruf sağlar. 

Ancak, kişiliğe sahip olduğundan ve markanızın sesine uyduğundan emin olmak için herhangi bir içeriği canlı yayınlamadan önce okuduğunuzdan emin olun. 

2. Müşteri hizmetleri ve desteği

Yapay zeka odaklı sohbet robotları, müşterilerle iletişim kurmanın ve onlara bilgi sağlamanın bir yolu olarak bir süredir ortalıkta dolaşıyor. 

İnsanlar basit sorulara anında yanıt almak veya bir markayla etkileşim kurmak istediklerinde önce bir chatbot’a giderler. 

Bununla birlikte, müşteriler söz konusu olduğunda yapay zekanın daha büyük bir rolü vardır. 

İçeriği ve mesajlaşmayı kişiselleştirerek, müşteri ihtiyaçlarını tahmin ederek, satın almayı kolaylaştırarak ve sorguları veya endişeleri doğru departmana veya temsilciye yönlendirerek müşteri deneyimini iyileştirebilir.

Pazarlama liderlerinin %48’i, yapay zekanın müşterilerin kendileriyle nasıl etkileşime girdiği konusunda en önemli farkı yarattığını söylüyor – SEMRush.

3. Müşteri segmentasyonu

Müşteri segmentasyonu ve hedefleme, en değerli müşterilerinizi belirlemenize ve etkilemenize yardımcı olur. 

Ancak bunu manuel olarak yapmak zaman alıcı ve maliyetli olabilir. 

Yapay zeka, potansiyel müşterilerinizi ve müşterilerinizi benzer ilgi alanlarına, ihtiyaçlara veya davranışlara sahip insan gruplarına veya segmentlerine ayırmak için algoritmalar kullanabilir. 

Ardından, gerçek zamanlı olarak uyarlanabilen ve ayarlanabilen ilgili ve özelleştirilmiş mesajlarla bu segmentlerle iletişim kurabilir ve bunları hedefleyebilirsiniz. 

Öneri sistemleri, müşteri tercihlerine uygun ürünler, hizmetler veya teklifler önerebilirken, Doğal Dil İşleme (NLP) ürünlerinizi, hizmetlerinizi veya müşteri deneyiminizi iyileştirmek için müşteri geri bildirimlerini ve incelemelerini analiz edebilir.

4. SEO Programlama

Yapay zeka, arama motoru optimizasyonu (SEO) alanında büyük bir potansiyele sahiptir. 

Google gibi arama motorları, web sayfalarını sıralamak için tarayan ve dizine ekleyen gelişmiş algoritmalar kullanıyor. 

Artık yapay zeka, Arama Üretken Deneyimi (SGE) aracılığıyla arama dünyasını daha da değiştirecek şekilde bu süreçle daha da entegre hale geliyor. 

Yapay zeka, meta etiketler ve başlıklar oluşturmanın yanı sıra kullanıcı davranışını analiz ederek anahtar kelime araştırmasını ve içerik optimizasyonunu otomatikleştirebilir ve iyileştirebilir. 

Pazarlamacılar, tahmine dayalı SEO aracılığıyla SEO trendlerini, kullanıcı davranışını ve algoritma güncellemelerini tahmin etmek için de kullanabilir. 

Sesli ve görsel arama, insanların bilgi bulması için daha önemli yollar haline geliyor ve yapay zeka her ikisini de optimize etmeye yardımcı olabilir. 

Bu, NLP ve uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanarak ve resimlere alakalı meta veriler ekleyerek yapılabilir.

5. Tıklama Başına Ödeme reklamcılığı

Tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığı, birisi reklamınızı tıkladığında ödeme yaptığınız bir reklam biçimidir. 

Bir strateji olarak, PPC pazarlaması, hedefli kampanyalar aracılığıyla yeni müşteriler çekebildiği, hızlı sonuçlar alabildiği ve kolayca ince ayar yapılıp optimize edilebildiği için önemlidir. 

AI, aşağıdakileri optimize ederek PPC kampanyalarınızı geliştirmek için kullanılabilir:

  • Anahtar kelime araştırması
  • Teklif verme ve hedefleme
  • Reklam oluşturma
  • Reklam yayını zaman planlaması ve yerleşimi
  • Tahmine dayalı analiz
  • Sahtekarlık tespiti

Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, pazarlamacılar PPC için yeni reklam biçimleri, hedefleme teknikleri ve ölçüm araçları görebilir. 

Bu nedenle gelişmeleri takip etmek ve güncel kalmak çok önemlidir. 

6. Veri analizi

Çok çeşitli kanallardan elde edilen çok fazla veri ile pazarlamacılar genellikle bunalmış hissedebilirler. 

Bununla birlikte, yapay zeka büyük hacimli verileri hızlı bir şekilde işleyebilir. 

Bu, pazarlamacıların eğilimleri ve davranışları tahmin etmek için geçmiş verileri kullanmanın yanı sıra verilerden içgörüler elde etmesine yardımcı olabilir.

Yapay zeka, verilerdeki anormallikleri tespit etmek ve kalıpları ortaya çıkarmak için de kullanılabilir. 

Yapay zeka ve veri analizinin birleşimi, hiper kişiselleştirmeyi yönlendirmeye yardımcı olabilir. 

Müşterilerinizi ne kadar iyi tanırsanız, mesajlarınızda ve yaklaşımınızda o kadar hedefli olabilirsiniz. 

Örneğin perakendede, envanteri yönetmek ve müşteri hizmetlerini optimize etmek için kullanılabilir.

ChatGPT, özellikle Gelişmiş Veri Analizi eklentisini kullanıyorsanız, mükemmel veri analizi yeteneklerine sahiptir. 

Bu, bir elektronik tabloyu ChatGPT’ye beslemenizi sağlar ve ardından elektronik tablonuzdaki verilerin üzerinde derin içgörüler ortaya çıkarmanıza yardımcı olur.

Sonuç olarak, sizin için işe yarayacak şekilde daha iyi iş içgörüleri elde etmek için veri analizinde yapay zeka teknolojisini kullanmakla ilgilidir.

7. E-posta pazarlama

E-posta pazarlaması, potansiyel müşterileri dönüştürmenin ve müşterilerin ilgisini çekmenin etkili bir yolu olmaya devam ettiği için herhangi bir pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır. 

E-posta pazarlamanızda yapay zeka araçlarını kullanmak size zaman kazandırabilir ve performansı artırabilir.

E-postalarda yapay zeka kullanarak şunları yapabilirsiniz:

  • E-posta stratejilerinizi nasıl optimize edeceğinizi belirlemek için e-posta performansını analiz edin (örneğin, yüksek performanslı konu satırları)
  • Kullanıcı eylemleri tarafından yönlendirilen tetiklenmiş iş akışları oluşturun
  • Kampanya ve iş akışı analizi yapın
  • Hedef kitlenize göre uyarlanmış metinler oluşturun
  • İçeriği kitle segmentlerine göre kişiselleştirin 
  • Dinamik içeriği etkinleştirin
  • A/B testi yapın

Yapay zeka, bir e-posta adresinin veya e-posta listesinin değerini belirlemek için metrikleri karşılaştırarak e-posta listelerinizi de düzenleyebilir. 

Ayrıca, her bir e-posta tarafından oluşturulan değeri izleyerek ve sıklığı analiz ederek e-posta planınız hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Dijital Pazarlamada Yapay Zekanın Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Gelişen her teknolojide olduğu gibi, yapay zeka kullanmanın da avantajları ve dezavantajları vardır. 

Veri gizliliği, önyargı ve ayrımcılık açısından dikkate alınması gereken etik çıkarımlar da vardır. 

Dijital Pazarlamada Yapay Zekanın Avantajları:

1. Üretkenliği artırır: 

Zamanınızın ve çabanızın daha zor ve stratejik görevlere yönlendirilebilmesi için çeşitli işleri otomatikleştirin. 

2. Verimliliği artırır:

Veri girişi, pazarlama kampanyası müşteri adaylarını ayırma ve tüketici sorgularını yanıtlama gibi sıradan ve tekrarlayan etkinlikleri gerçekleştirin.

3. İçgörüleri ortaya çıkarır:

Daha etkili bir pazarlama yaklaşımı geliştirmek ve yeni pazarlama fırsatları açmak için varsayımları ortadan kaldırın ve veriye dayalı yetenekler sağlayın. 

4. Yatırım getirisini artırır:

Verileri değerlendirerek, kullanıcı deneyimini iyileştirerek ve tüketicilere alıcı yolculuklarını tamamlamak için ihtiyaç duydukları içeriği sağlayarak satın alma davranışını ve seçimlerini tahmin edin. 

5. İçerik oluşturun ve optimize edin:

Tüm çevrimiçi kanallar için uygun ölçekte kaliteli içerik üretmek için içerik oluşturmayı otomatikleştirin. 

6. Geniş ölçekte kişiselleştirin:

Müşteri verilerini analiz edin ve müşteri deneyimini geliştirmek için kişiselleştirilmiş öneriler veya içerikler oluşturun. 

7. Tahmine dayalı analiz:

Daha doğru ve etkili planlamaya yardımcı olmak için geçmiş verilere dayalı olarak tüketici davranışını veya pazar eğilimlerini tahmin edin. 

8. Görevleri otomatikleştirin:

Veri analizi, müşteri segmentasyonu, e-posta sıralama, veri girişi veya temel raporlama gibi rutin görevleri yerine getirin.

Dijital Pazarlamada Yapay Zekanın Dezavantajları:

1. Önyargı:

Yapay zeka yalnızca yararlandığı veriler kadar etkili olabilir, bu nedenle doğası gereği tarafsız değildir. 

Bu, yapay zeka odaklı stratejilerinizde ırksal, cinsiyetsel, kültürel veya sosyoekonomik önyargıların potansiyelinin farkında olmanız gerektiği anlamına gelir.

2. Yanlışlık:

Verilerdeki hatalar veya yanlışlıklar, hatalı analizlere ve potansiyel olarak maliyetli iş kararlarına yol açabilir. 

3. Etik: 

Etik kaygılar, kullanıcı verilerinin ve davranışlarının manipüle edilmesini, rızayı ve hiper hedefli reklamlardaki ‘ürkütücülük faktörünü’ içerir. 

4. Veri duyarlılığı ve güvenliği:

Yapay zeka sistemleri genellikle güvenli bir şekilde yönetilmesi gereken hassas bilgileri içerebilen kapsamlı veri kümelerine erişim gerektirir. 

5. Şeffaflık:

Yapay zeka tarafından oluşturulan içerik daha yaygın hale geldikçe, şeffaflık, intihal, yazarlık ve IP sahipliği ile ilgili sorular alakalı hale geliyor.

Kaynaklar: 1 2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top